Cart 0

LOGO-KENKIEN TARINA

Tarina Berber Adidaksien takana.


Jokainen aloittaa jostain ja parhaiten oppii kantapään kautta.
Vahingosta viisastuu ja joskus täysi huti osuu keskelle taulua.


Yrityksemme inchcomb päätti viisaudessaan hankkia kaikki nahkatuotteensa Marocosta. Onhan Maroccolainen nahka loistava laatuista ja paikallisella osaamisella on pitkät perinteet. Pokkana vaan suoraan Marocon sydämeen, Marrakeschin medinaan. Muutaman vuorokauden päämäärättömän sinkoilun päätteeksi törmäsimme Abdullah nimiseen herrasmieheen. Abu osoittautui pikakuulustelun jälkeen pitkänlinjan säätäjäksi, joka oli jo 70-luvulla pyörittänyt Led Zeppelinit ja muut Marrakeschin labyrinteissa. Abu vei meidät pyhistä pyhimpiin verstaisiin, jossa suoritimme laatuvertailua ja päädyimme hankkimaan nahkatuotteemme Yossuf & Youssufilta.
Kerroimme minkälaiset kengät haluamme ja, että niihin pitää saada yrityksemme (inchcomb) näyttävä logo painettua keskeiselle paikalle. Nou Probleem oli vastaus. Sopimus oli että Yossuf & Youssuf toimittaa inchcombin nähtäväksi ”demo” kappaleen, jonka jälkeen tuotanto tempaistaisiin käyntiin. Ensimmäinen 100:n parin erä pyrittäisiin toimittamaan asiakkaiden saataville erittäin pian.


Vetäydyimme Euroopan puolelle odottamaan ”demo” kenkää, jota ei syystä tai toisesta näkynyt eikä kuulunut. Jouluaattona soi puhelin ja Maroccolaiseen tapaan Abu soitti luotto bisneskumppaneilleen jouluntoivotuspuhelun, jonka yhteydessä saimme räpisteltyä kysymyksen ilmoille ”missä kenkä luuraa”?
Abu ilmoitti ylpeänä, että täällä ne ovat valmiina lähtöön, mihin osoitteeseen toimitetaan. Sana NE sai meidät varpaillemme ja tajusimme, ettei mitään ”demoa” ole olemassakaan.
Kengät ovat jo valmiit! Toivottelimme joulut ja pyysimme kuitenkin kuvaa kengistä ennen kuin suorittaisimme tilityksen. Hetken löi tyhjää kun tietokoneen ruudulle ilmestyi kuva kengistä... Meille niin rakkaan yrityksemme hieno logo loisti poissaolollaan ja tilalla luki isolla sana Logo. Nopeasti kuitenkin kylmähiki vaihtui selkäkaarinauruksi ja osasimme aidosti iloita siitä, että joku voi tänä päivänä, tässä ylitehostetussa ja tuotteistetussa maailmassa täysin ilman kysymyksiä painaa kenkään paraatipaikalle sanan Logo. Tosiasia on kuitenkin se, että Abu oli ilmoittanut Yossufeille ”pojat haluavat kenkään painettavaksi logon” ja joku on tehnyt työtä käskettyä.
Ensireaktio oli luonnollisesti se, että antaa Maroccolaisten pitää kenkänsä. Kun puhuimme asiasta ystävillemme ja nauroimme hauskaa yhteensattumaa, selvisi nopeasti, että jokainen tarinan kuullut ihminen halusi välttämättä itselleen Logo-kengät. Soitimme Abulle, että nyt äkkiä kenkää tulemaan, markkinat käy kuumana! Ensimmäinen satsi revittiin käsistä ja hetken myimme jo ei oota.

Eeppinen Logo-kenkä saaga sai arvoisensa jatko-osan kun suuren kysynnän vuoksi tilasimme uuden erän Logo tekstillä varustettuja ”Berber Adidaksia” jälleen suoraan Marrakechin sydämestä. Ilmeisesti kenkätehtaan pojat olivat päätelleet, ettei kaikki ollut mennyt ihan nappiin ensipainoksen kanssa ja tehtaalla olikin kuiskittu, että kenkään brodeeratussa Logossa olisi ollut jotain reklamoitavaa. Ajatuksemme oli kuitenkin tilata lisää aivan samanlaisia Logo logoilla varustettuja nahkakenkiä kattamaan odotettua suuremman kysynnän.

Syystä tai toisesta tehtaalta saapui hieman kustomoitu erä kenkiä.
Tällä kertaa, ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta Abdullahin pojat olivat
tempaisseet jalkineeseen 2 logoa. Toinen mustalla ja toinen hieman pienemmällä valkoisena?

Mietittyämme mistä moinen neronleimaus johtui, muistelimme Abdullahin kanssa käytyä puhelin keskusteluamme missä määrätietoisesti painotimme, että haluamme edelleen että kengät varustettaisiin samalla logolla, mutta käytimme muotoa ”we need your logo logo, not our company logo”. Tällä logiikalla tilaushan meni nappiin.
Nämä erittäin harvinaiset ”tuplalogo-kengät” myytiin sloganilla KAKSI LOGOA YHDEN HINNALLA. Jälleen kerran kerran kengät revittiin käsistä.

Juuri kun kaikki näytti siltä että pian listautuisimme jo pörssiin, teki Abdullah täydellisen katoamistempun. Me olimme jo ostaneet yhteistyökumppanillemme uunituoreen älypuhelimenkin viestinnän tason preppaamista varten ja kun vielä ilmoitimme saapuvamme pian itse paikanpäälle Marrakeschiin niin mies katosi kuin tuoksu Saharaan. Liekö luullut reissumme tarkoituksen olleen reklaamatio tai jokin vastaava, mutta tähän loppui kaikki jäljet tuosta legendaarisesta kenkätehtaan johtajasta.

Mietimme pitkään miten jatkaa käsissämme olevan hittituotteen kanssa ilman alkuperäistä tekijää. Olihan selvää että seuraava kenkä erä liikkuisi vähintäänkin rivakasti legendan edetessä puskaradion kautta ovelta ovelle. Paine vaihtaa kenkätoimittajaa oli kova, mutta kriisipalaverimme yksimielinen päätös oli että feikki on feikki ja meidän logo-kenkämme jos joku oli aitoa kamaa. Ajatuksenahan oli kokoajan ollut antaa asioiden tapahtua omalla painollaan.

Melkein 4 vuotta kului kun puhelin jälleen täysin odottamatta soi.
Abdullahin tyyliin ei mitään selittelyjä annettu vaan mentiin suoraan asiaan. Mies jatkoi suoraan siitä mihin olimme n. 4 vuotta sitten jääneet ja innokkaasti selitti mihin kohtaan kenkää hänen näkemyksensä mukaan logo olisi alunpitäenkin ollut syytä sijoittaa. Vaihtoehdot olivat vähissä, eli ei muuta kun Sprintterin selkään ja auto lautalla yli Afrikan puolelle. Vähintäänkin legendaarisen reissun tiimoilta lopulta takakontissa tuli Euroopan puolelle uunituore satsi Logo kenkiä. 

Ystävät hyvät Feel the charm, por favor!